Bugün günlerden salı ise ne yapılması gerektiğini biliyorsunuz, Kalem Treni'ninde Haftalık yazısı var demek! Bu hafta da son iki yazıda ...

Halep'ten Gelen Kahve ve Bay Jules ile Bir Gün

Temmuz 18, 2017 Teknofil 0 Comments

Bugün günlerden salı ise ne yapılması gerektiğini biliyorsunuz, Kalem Treni'ninde Haftalık yazısı var demek! Bu hafta da son iki yazıda yaptığım gibi farklı bir kahveli yazı yazacağım umarım hoşunuza gider ;)


Bu sefer Türk kahvesi için çekilip vakumla paketlenmiş bir kahve var elimde. Açıkçası evde Türk kahvesi bitene kadar bekledi bu paket. Sonunda açtığımda çok farklı bir kokusu olduğunu fark ettim. Kesinlikle sadece kahve gibi kokmuyordu hacı yağı gibi bir kokusu vardı.
Üzerinde "Allepo Shakba Coffee" yazısından başka marka belirtmeyen pakette Brezilya kahvesi olduğu Halep'te harmanlanıp İstanbul'da paketlendiği yazıyor. Vakumlu paket olduğundan taze kalmış ve bayağı bir köpüklü Türk kahvesi yapabilmiştim kendime.

Tadı neye benziyor diye sorarsanız içinde gül suyu ve bir şeyler daha (muhtemelen damla sakızı ama eser miktarda) var derim. Farklı bir harman sonuçta ama damak tadıma pek uyduğunu söyleyemem. Her ne kadar istesek ya da istemesek de, Suriyelilerle aramızda bir kültür alışverişi oluyor. Karpuz çekirdeğinden yapılmış bir çerezi de tatmıştım ama dediğim gibi onların biraz farklı bir damak zevki var. Yine de hiç tatmamış olmaktan iyidir. :)



Bay Jules'a gelince kendisi şahsen tanışıp bir günümü geçirdiğim biri değil tabii ki. Diane Broeckhoven'in 2001'de yazdığı uzun öyküsünde bir karakter Bay Jules. O da bizim gibi kahveyi çok seviyor. O kadar seviyor ki eşi Alice her sabah onun demlediği kahvenin kokusuna uyanıyor. Ama o gün yaşlılığın verdiği sıradanlığı kıran olaylar anlatılıyor Alice'in gözünden.

Birkaç saatte bitirebileceğiniz harika bir öykü kitabı kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. Ben sanırım 2-3 yıl önce Türkçe baskısının yeni çıktığı zamanda okuyup küçük Rhodia defterime Fiat 1400 ve Sauternes Şarabı gibi birkaç şeyi not almışım. Kitapta bahsedilen şeyler. O yüzden sizde bu kitabı yakın zamanda okuduysanız ya da bu yazıdan sonra okursanız ne demek istediğimi çok iyi anlayacaksınız. Bu da size küçük bir sürprizim olsun.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere :)

0 Yorum: